Glencore Aluminiju platio i struju i sirovine za četiri dana

Ishod krajnje neizvjesnoga dana u ovim dramatičnim trenucima za mostarski Aluminij koje, pokazalo se, ni pojedini visoki dužnosnici nažalost nisu ozbiljno shvatili, jest da nam se javio Glencore i osigurao financijska sredstva za kupnju i struje i sirovina za rad Aluminija za sljedećih četiri dana. Taj potez našega dugogodišnjeg partnera i potencijalnog investitora na tragu je posljednjega pokušaja iznalaženja rješenja za naše preživljavanje, saopšteno je iz Uprave Aluminija.

Premda je prvobitno planiran za petak, termini za sastanak čelnih ljudi Glencorea i vrha Vlade FBiH usklađeni su za ponedeljak, a tada će se posljednji put pokušati postići dogovor u vezi s cijenom električne energije za nastavak poslovanja Aluminija.

“Nažalost, sudeći prema previše udaljenim stavovima, nismo optimisti i ne nadamo se dobrim vijestima. Zahvalni smo Glencoreu što nas kraj neće stići u prvoj minuti subote, ali kako i ne bismo mogli dalje bez njihovih sredstava, tako nećemo moći dalje ni nakon utorka, ako u ponedeljak doživimo još jedan fijasko. Mi nemamo mjesece za dubinska snimanja. Mi novca za rad nemamo! To će, ujedno, biti i posljednji put da oni koji su previše puta čuli kako se gasimo – čuju rad naših pogona. Ako u ponedeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu”, ističe se na kraju saopštenja uprave Aluminija.

(NovaSloboda.ba)