Ministrica Đapo s predstavnicima Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ iz Mostara

Federalna ministrica okoline i turizma Edita Đapo danas je, u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, primila delegaciju Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ iz Mostara.

Predstavnici ove inicijative Josip Kožul, Omer Hujdur i Nijaz Hodžić, zahvalili su se federalnoj ministrici što se odmah aktivno uključila u trenutne probleme JP „Deponija“ d.o.o. Mostar, o čemu su oni prvi informisali javnost. Bez obzira na nadležnosti, njihov stav je da je uloga ovog ministarstva u rješavanju ovog problema izuzetno važna.

Ministrica Đapo je upoznala predstavnike ove inicijative da postoji okolinska strategija, koja je nakon isteka 2018. godine produžena, a da će Strategija zaštite okoline za period 2019-2029., biti izrađena do 2020. godine, sredstvima koja je obezbijedila Švedska ambasada.

Đapo je napomenula da je upravljanje otpadom u Federaciji BiH u nadležnosti kantona, i da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona pod hitno mora da usvoji Kantonalni plan upravljanja otpadom. Ukoliko žele novu lokaciju deponije, grad i kanton kroz prostorno planiranje i uključivanje javnosti treba da odrede gdje bi ta lokacija bila, saopšteno je iz Federalnog ministarstva okoline i turizma.

V. B.

(NovaSloboda.ba)