Primorac: Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo Nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, sasvim je izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan BHANSA-e o potpunom preuzimanju odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH 5. decembra ove godine.

Direktor Agencije za pružanje usluga u v azdušnom saobraćaju Bosne i Hercegovine (BHANSA), Davorin Primorac ističe kako je BHANSA sa svim zainteresovanim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usaglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja vazdušnim BiH i sada se ide u zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, što je jedina preostala obaveza kako bi BiH preuzela puni nadzor nad vazdušnim saobraćajem.

“Mi smo sve ostale obaveze ispunili, a posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem vazdušnom prostoru. BHANSA je zajedno s drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio stvaren i sada s punom sigurnošću možemo reći da će taj iastorijskii trenutak biti 5. decembra ove godine”, kaže Primorac.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju iznad svojeteritorije. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu bosanskohercegovačkog vazdušnog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode. Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, osnovni preduslov za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.

(Fena)