Radnici Aluminija pred zgradom Vlade FBiH, traže spašavanje preduzeća

Grupa radnika mostarskog Aluminija okupila se danas pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je održana sjednica, na čijem dnevnom redu su bile i aktivnosti u vezi sa vođenjem Aluminija u protekle četiri godine.

Iz Vlade su, u međuvremenu, najavili da će danas biti održan sastanak s predstavnicima multinacionalne firme ”WAQT Trade LLC” iz Dubaija, a na osnovu pisma namjere, u kome je ta firma iskazala interes za kupovinu većinskog vlasništva nad mostarskim ”Aluminijem”.

Takođe, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu „Alumunij“ d.d. Mostar u periodu 2015-2019. godine.

Član Nadzornog odbora u ime malih dioničara Željko Damjanović novinarima je kazao da su se radnici spontano okupili u Sarajevu.

“Mi više ne vidimo izlaz. Ostalo nam je da se obratimo Vladi. Smatramo da ima ljudi koji su spremni pomoći jer su svjesni situacije”, rekao je Damjanović.

Kaže da nemaju rješenja za situaciju u kojoj su se našli ako i Vlada FBiH ”digne ruke od njih”.

Podsjetio je da su razgovori sa predstavnicima federalne vlade do sada bili korektni, ali da nije bilo rezultata.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojila je informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu ”Alumunij” od 2015. do 2019. godine, te naveli aktivnosti koje su provodilil na pronalasku rješenja za nastale probleme u Aluminiju.

Kao prioritet prilikom donošenja pojedinačnih zaključaka i odluka, Vlada Federacije BiH se primarno vodila brigom za oko 900 radnih mjesta, koja bi bila izravno ugrožena u slučaju najgoreg scenarija, gašenja proizvodnih ćelija društva Aluminij d.d. Mostar. Ovakav stav je jasno iznesen svim zainteresovanim investitorima bez mogućnosti pregovora na temu radnih mjesta, naveli su u saopštenju nakon usvajanja informacije o ktivnostima u preduzeću od 2015. godine.

(Fena)