Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Krajini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 13 stepeni, Ivan Sedlo 16, Srebrenica 18, Bugojno, Drvar, Sokolac 19, Bihać, Gradačac, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla 20, Bijeljina, Zenica, Zvornik 21, Banja Luka, Brčko, Doboj 22, Grude 25, Stolac, Trebinje 26, Mostar 27, Neum 28 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Tokom poslijepodneva, porast naoblačenja u većem dijelu Bosne, na sjeveru i istoku Hercegovine može usloviti pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme praćeno intenzivnijim padavinama i gradom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 23 do 29, na jugu od 30 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika će biti ljepša na sjeveru zemlje, uz stabilnije vrijeme.

U unutrašnjosti će, povećano naoblačenje i sparina poslije podne, uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima.

Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, dekoncentracija.

U najtoplijem dijelu dana i dalje je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i visokih temperatura.

Više svježine u noćnim satima ugodno će djelovati na većinu populacije.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Tarčin-Konjic, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

U cilju nesmetanog održavanja Evropskog prvenstva u raftingu na rijeci Vrbas, danas od 10 do 16 sati vozila će saobraćati jednom trakom na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, na lokalitetu „Bijeli Buk“-Krupa na Vrbasu.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetujemo da na duža putovanja krećete u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko ipak putujete tokom dana, pravite češće pauze. Prije napuštanja vozila ugasite rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu vazduha., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)