Švicarska donirala kombi vozilo Izbjegličkom centru Salakovac

Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara u četvrtak je dobio novo kombi vozilo za potrebe ostvarivanja prava izbjeglica i tražitelja azila, a posebno ostvarivanja prava na zdravstvene usluge u Bosni i Hercegovini.

Kombi, u vrijednosti 35 hiljada eura, kupila je Vlada Švicarske posredstvom Ambasade Švicarske u BiH, a nabavku vozila izvršio je UNHCR.

Ključeve kombija voditelju Centra Ahmetu Sijamhodžiću uručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac zajedno sa zamjenikom direktora za saradnju u Ambasadi Švicarske u BiH Patrickom Eglijem i voditeljicom regionalnog ureda UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Anne Christine Eriksson.

“Riječ je o vozilu sa osam sjedišta, koje će služiti korisnicima Centra, prvenstveno za ostvarivanje prava na zdravstvene usluge, posebno kada je u pitanju specijalistička dijagnostika”, izjavila je novinarima ministrica Borovac i pri tom zahvalila na izdvojenim sredstvima Vladi Švicarske s kojom, kako je istakla, njeno Ministarstvo sarađuje i na brojnim drugim projektima.

Naglasila je kako je Centar u Salakovcu, koji trenutno broji 180 korisnika, jedan od najboljih kolektivnih centara za smještaj migranata u BiH i poručila kako korisnici centara u Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu slobodno mogu doći u Salakovac i koristiti usluge, jer još ima dovoljno mjesta.

Upitana za uslove smještaja migranata u BiH, posebno uslova u centru Vučjak u Bihaću, ministrica je podsjetila kako je odlučeno da se taj centar izmjesti u prostor EMAUS-a u Doboju koji, kako kaže, nudi mnogo bolje uslove.

Što se tiče smještaja porodica boraca povratnika iz Sirije, za koje je bilo riječi da će biti smješteni u Centar Salakovac, ministrica Borovac je kazala kako oni kad se vraćaju Ministarstvo bezbjednosti pravi procjenu i ako odredi da nemaju gdje drugo da borave, moguće je da im Centar u Salakovcu bude prilika da se smjeste.

Zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH Patrick Egli ustvrdio je kako je donacija kombi vozila Centru Salakovac dio jednog većeg projekta, u kome Švicarska podržava UNHCR da pruži potrebnu zdravstvenu zaštitu migrantima.

“Ovaj kombi koristiće se da se migranti prebace u zdravstvene ustanove, ali i za školske potrebe djece. Ovo nije jedina intervencija u kojoj Švicarska daje svoj doprinos, jer kroz ovaj projeakt UNHCR će pomoći migrantima širom BiH”, kazao je Egli.

Predstavnica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson istakla je kako je donirano kombi vozilo Centru Salakovac vrijedna donacija i velikodušan izraz solidarnosti i direktne podrške Vlade Švicarske ljudima u nevolji, te kako će vozilo pomoći u prevozu korisnika kojima su potrebne zdravstvene usluge, ali i biti od koristi lokalnom stanovništvu, jer će smanjiti opterećenje lokalnih resursa.

Rukovodilac Centra u Salakovcu Ahmet Sijamhodžić izjavio je kako je riječ o jako značajnoj donaciji za ovaj centar, jer će im u velikoj mjeri olakšati transport korisnika do medicinskih ustanova, ali i olakšati neke druge njihove potrebe.

Napomenuo je kako je trenutno u Salakovacu najviše korisnika iz Iraka (100), Irana, (30), Afganistana (16), Sirije (7), Pakistana (6) i Nepala (3).

(Fena)