UABNOR u Mostaru obilježio Dan borca

Polaganjem vijenaca u četvrtak na Partizanskom groblju u Mostaru, Udruženje antifašista i boraca narodnosolobodilačkog rata Mostar obilježilo je 78. godišnjicu donošenja odluke Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) o podizanju oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora, koji se u SFRJ obilježavao kao Dan borca.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH Sead Đulić kazao je kako se 4. juli, kao i svaki drugi datum za koji je istorija rekla da je u jednom periodu bio važan, ne treba zanemarivati.

“Ovaj poziv, koji se dogodio na današnji dan 1941. godine, na kraju je rezultirao oslobađanjem zemlje od fašističkog okupatora. Bilo je tu grešaka, bilo je kasnijih odstupanja, ali ne govorimo o tome. Mi govorimo o hrabrosti jedne grupe ljudi koji su se borili i za ondašnje republike, odnosno sadašnje države, a to po našem mišljenju ne treba zanemarivati”, kazao je Đulić.

Dodao je kako brojni sinovi i kćeri Mostara, Hercegovine i cijele BiH, svih naroda i nacionalnih manjina, počivaju na Partizanskom groblju u Mostaru.

“Dvije trećine njih nisu bili članovi komunističke partije i zbog svega toga mislim da datume iz prošlosti trebamo obilježavati. Kada bi to imala Francuska ili Engleska, oni bi od toga napravili svjetske ceremonije proslave, a nama nameću da se toga stidimo, da je to krivo”, kazao je Đulić.

Istakao je kako svaki rat, svaka revolucija pravi greške, ali da ima i dobrih stvari.

“Mi smo ovdje u ime tih dobrih stvari, u ime hrabrosti. Došli smo položiti cvijeće da kažemo kako ima nas koji u nekakvom pojedinačnom i kolektivnom sjećanju imamo i taj 4. juli, kojim odajemo počast i prisjećamo se svih onih koji su u tom četvorogodišnjem periodu nosili pušku i borili se protiv okupatora”, kazao je Đulić.

Inače, na sjednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održanoj 4. jula 1941. godine u Beogradu, donesena je odluka o podizanju oružanog ustanka.

(Fena)