Mostarske mažoretkinje putuju na turneju u Francusku i Belgiju

Mostarske mažoretkinje, seniorski tim, od 4. do 10. jula, je na drugoj ovogodišnjoj evropskoj turneji i to u Francuskoj i Belgiji.

Mlađi timovi Mostarskih  mažoretkinja su svoju sezonu završili koncem juna, dok će najstariji tim kroz ljeto imati brojne aktivnosti i atraktivna putovanja. Riječ je Festivalu na sjeveru Francuske u gradu Douai  u regionu Nord-Pas-de-Calais.

Radi se o  festivalu „divovsakih figura“, koji uključuje oko 100 masivnih skulptura  likova iz lokalnih legendi koji učestvuju ulicama i koje se slave kao „počasni gosti“ na proslavama širom grada 
Divovi u Douaiju, koji su poznati od 1.530. godine. Divovi su važna tradicija u Douaiju i njihova važnost znači da su gotovo smatrani pravim ljudima. Dio  su flamanske tradicije uvezene iz Španije i Portugala, koja se još uvijek slavi i preko granice u Belgiji.

Tim povodom se svake godine organiziraju  veliki festivali, na kojima sudjeluje veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta i smatra se jednim od najvećih festivala u  godini.

Na ovo putovanje, Mostarske mažoretkinje kreću zajedno sa Duvačkim orkestrom KUD-a Željezara Zenica, s kojim imaju izvrsnu saradnju već dugi niz godina, a na ovom festivalu će biti jedini predstavnici Bosne i Hercegovine  .

Inače, ovo će biti drugi put u ovoj godini da Mostarske mažoretkinje putuju na evropsku turneju. U februaru su učeszvovale na  jednom od tri  najveća karnevala na svijetu – karnevalu u Nici na Francuskoj Azurnoj obali, gdje su oduševile svojim izvpđenjima i bile takođe jedine predstavnice Bosne i Hercegovine na tom festivalu.

Po povratku sa ove turneje, Mostarske mažoretkinje  čeka mali odmor, a već početkom avgusta seniorski tim nastupiće na međunarodnom Kotorskom karnevalu u  Crnoj Gori.

(NovaSloboda.ba)