„Mostarsko ljeto“: Predstavljena knjiga “Mostarski vakufi od 1931. do 2013.” muftije Salema ef. Dedovića

Predstavljanje knjige mostarskog muftije Salema ef. Dedovića „Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine“, održana sinoć u Centru za kulturu Mostar, a u okviru „Mostarskog ljeta“, bila je odlična prilika da se javnost upozna sa suštinskim doprinosom institucije vakufa.

Priča o vakufu uvijek je i priča o nekom čovjeku koji je osjetio potrebu da nešto uvakufi kao opće dobro.

Na predstavljanju ovog djela rečeno je da je vakuf u svakoj bosanskohercegovačkoj sredini, i čaršiji i selu, uvijek bio odgovor na konkretne životne potrebe stanovništva. Priča o vakufima u Mostaru je posebna, jer su ovaj grad slavom ovjekovječili njegovi vakifi i dobrotvori. U prošlosti su imali senzibilitet da rješavaju pitanja kojima se u drugim sredinama nije pridavao značaj. Vakifi su omogućili da Neretva bez poplave “izađe” na Tepu, da česme teku gdje ih prije nije bilo, da postoje budžeti za održavanje i restauracije knjiga i biblioteka, da djeca budu nagrađivana zbog dobrog učenja…

Za ovu knjigu istaknuto je da je to lijepa priča o mostarskim vakufima i vakifima, ali i o ljudima iz različitih perioda, ponajviše o onima koji su Mostar učinili Mostarom.

Knjiga muftije Dedovića ocijenjena je kao izuzetno vrijedno svjedočanstvo burnog vremena u Mostaru, gradu koji svoj urbani razvoj nastavlja na temeljima vakufa. Vrijednost ovog djela ogleda se i u činjenici što tretira dostignuća na planu novih vakufskih vrijednosti stavljenih u funkciju vaspitanja, obrazovanja i vjerskog turizma, što, na sebi svojstven način, govori o odgovornom razvojnom kursu prema vakufima.

Promotori su bili prof.dr. Ismet Bušatlić, prof.dr. Adnan Jahić i hazif Aid Tulek, a moderator Hasan Eminović.

(NovaSloboda.ba)