Prva isporuka ruskog sistema S-400 stiže u Tursku naredne sedmice

Prva isporuka ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400, koji je nabavila Ankara, biće ukrcana u teretne avione u nedelju i stići će u Tursku tokom naredne sedmice, javio je u petak privatni emiter programa Haberturk.

Washington je saopštio da će američke sankcije biti uvedene kada ruske raketne baterije stignu u NATO saveznicu Tursku.

Prvi kontingent S-400 biće isporučen u dva teretna aviona iz ruskoh vojnog aerodroma, prenosi Haberturk, ne navodeći izvor vijesti. TV mreža, takođe, je javila kako se očekuje da ruski tehnički tim, koji će nadzirati instalaciju sistema, stigne u Tursku u ponedeljak.

Turska i SAD u sporu su od kako je Ankara objavila odluku da kupi S-400, za koji Washintgon tvrdi da nije kompatibilan sa sistemima NATO-a i da će ugroziti program borbenih aviona F-35, koje Turska, takođe, planira da kupi i pomaže u njihovoj proizvodnji.

Washington je, takođe, zvanično pokrenuo proces isključenja Turske iz programa F-35, aviona koje proizvodi korporacija Lockheed Martin.

Uvođenje sankcija Turskoj i njeno isključenje iz programa F-35, predstavljalo bi jedan od najznačajnijih raskola u odnosima dvije zemlje u  novijoj istoriji, prenosi  Reuters.

(Fena)