Sunčano uz umjereno oblačno, popodne pljuskovi

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

 

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Drvar i Ivan Sedlo 16, Bugojno, Livno, Sarajevo i Srebrenica 17, Bihać, Sanski Most i Tuzla 18, Banja Luka i Prijedor 19, Zvornik 20, Brčko, Doboj, Gradačac i Zenica 21, Grude 22, Mostar i Trebinje 23, Stolac 24, Neum 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne, pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i istočnim područjima Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 27 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Uz više svježine ugodnije će biti u jutarnjim satima, a tokom poslijepodneva, usljed porasta temperatura, kod osjetljivih osoba su moguće izraženije tegobe, ponajviše u vidu iscrpljenosti, glavobolje i promjene raspoloženja.

Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi redukovati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Opšta slika će biti nešto ljepša u centralnim dijelovima zemlje.

—–

BIHAMK

Pojačan promet vozila u dane vikenda

Zbog deminiranja terena danas od 10 do 12 sati moguća je obustava saobraćaja u trajanju do 20 minuta na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (lokalitet Hrastova Glava).

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 Lašva-Travnik, kod mjesta Vitez, a vozila na ovoj lokaciji saobraćaju usporeno.

Na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Alternativni pravac za vozila do 7 tona je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Mrkonjić Grad-Crna Rijeka.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj i na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Bradina-Podorašac, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

U cilju nesmetanog održavanja Evropskog prvenstva u raftingu na rijeci Vrbas, danas od 08 do 17 sati vozila će saobraćati jednom trakom na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, na lokalitetu „Bijeli Buk“-Krupa na Vrbasu.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima. saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)