Učenici mostarskog Koledža pobjednici međunarodnog STEM takmičenja

Tim učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) u BiH se vraća kao pobjednik prestižnog takmičenja “STEM Youth Innovation” u organizaciji Britanskog međunarodnog udruženja za obrazovanje (BIEA), saopšteno je iz UWC-a.

Kao jedini predstavnici BiH u finalu ovog svjetskog skupa, među 45 finalista iz 18 zemalja svijeta, učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru osvojili su ukupno tri najprestižnije nagrade: nagrada za pobjednika – BIEA Grand Prize, nagrada za prvo mjesto (u svojoj dobnoj grupi) i nagrada za najbolje izlaganje BIEA STEM Youth Innovation 2019.

Učenici Stefan Pualić, David Busley, Israa Draz i Aris Karamustafićn zajedno sa mentorom, dr.sc. Miljanom Ruparomn predstavili su svoju dron letjelicu dizajniranu i izrađenu u skladu sa propozicijama i tematikom ovogodišnjeg takmičenja, te predstavili Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu osvojivši titulu šampiona. Pored trofeja, medalja i certifikata za najbolje, naši pobjednici su osvojili i Grand Prize nagradu u vrijednosti od 5.000 funti, kao i novu dron letjelicu.

Tema ovogodišnjeg takmičenja obuhvatila je dizajn i izradu dronova, koji će služiti u borbi za zaštitu divljih i ugroženih životinjskih vrsta, a za titulu najboljeg se ove godine takmičilo čak preko 1.300 škola iz 34 zemlje svijeta.

Međunarodno “STEM Youth Innovation” takmičenje je događaj u organizaciji Britanskog međunarodnog  udruženja za obrazovanje (BIEA) za učenike do 18 godina.

Svrha događaja je podići svijest o tehnologiji među učenicima, te podstaći njihov interes za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Samo takmičenje se održava u Velikoj Britaniji i povezuje tehnološke inovacije, obrazovanje i mlade ljude iz cijelog svijeta.

(NovaSloboda.ba)