Završen 14. NAFF: Grand Prix osvojio moldavski film „Krila“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF svečano je zatvoreno 4. jula 2019. ceremonijom proglašenja pobjednika u 9. kategorija. Nakon šest dana trajanja Festivala, konačno su objavljeni i dobitnici nagrada.

Film koji je osvojio Grand Prix Festivala „Wings“, osvojio je još jednu nagradu i to onu za najbolju 3D animaciju. Autor filma je Dmitri Voloshin iz Moldavije. Film govori o astronautu, koji je od djetinstva sanjao da leti i da bude slobodan. Sada teoretski i leti nebom, no zapravo je zatvoren u kapsuli svemirskog broda.

„Hvala svima, hvala prijateljima, hvala mom timu, hvala ljudima na NAFF-u. Za nas je BiH jedno posebno otkriće. Čak dvije nagrade sam dobio, častim vas sve šampanjcem“, sa osmijehom na licu rekao je Voloshin, nakon što je dobio Grand Prix NAFF-a 2019.

Nagrada koja se dodjeluje za likovnost ove godine otišla je u ruke autora iz SAD-a za film „Dva balona“. Autorica animacije ovog filma Vanessa Pridgen bila je prisutna na Festivalu, te je sa oduševljenjem primila ovu nagradu za likovnost.

Za najbolji studentski film proglašen je film „Puls“, koji dolazi iz Francuske, dok je nagradu za najbolju muziku dobio film „Koncert vatre“ iz Rusije.

Nagrada za najbolju animaciju ostale tehnike otišla je u ruke autora iz Srbije – Ane Nedeljković i Nikole Majdaka za film „Putovanje“, koji je već i prilikom projekcije naišao na salve oduševljenja publike.

Jedna posebna nagrada koja se dodjeljuje od 2017. godine na NAFF-u je i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića, a dodjeljuje se regionalno mladim autorima kao podsticaj za daljnji rad. Ove godine, tu nagradu je dobila autorica Iva Ćirić iz Srbije za film „Florigami“.

Uporedo sa projekcijama u Neumu, filmovi na NAFF-u ove godine prikazivani su i u Mostaru. Nagrada Grada Mostara otišla je u ruke dva simpatična autora iz Španjolske, Raula i Aitora za film „VS Santa“. Film je kako su kazali, rezultat radionica animacije u školi animiranog filma.

Najbolju 2D animaciju ove godine na NAFF-u je imao film „Muzikčka kutija“ iz Kine.

Nakon svečanosti dodjele nagrada, gosti Festivala su uživali u projekcijama nagrađenih filmova, a nakon toga i u zabavi koji su priredili organizatori.

Na NAFF-u je ove godine prikazano ukupno 58 ostvarenja u Takmičarskom programu, te 18 u Panorami.

(NovaSloboda.ba)