Iznenađenje za učenike Gimnazije Mostar: Postavljena umjetna stijena za penjanje

U okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”, pod geslom “Citius, altius, fortius!”, realizovana je dugo očekivana aktivnost za učenike Gimnazije Mostar.

Zajedno sa stručnim osobama iz Kluba ekstremnih sportova “Scorpio”, postavljena je umjetna stijena visine 6 metara i širine 10 metara unutar sale Gimnazije Mostar.

Tako je Gimnazija Mostar postala prva srednja škola na prostoru HNK -a, koja će svojim učenicima pružiti mogućnost raznih aktivnosti iz sportskog penjanja.

Sportsko penjanje je odličan motiv za promjene u ishrani. Naime, radi se o jednom od sportova u kojima optimalna tjelesna težina igra bitnu ulogu u cijeloj priči. U toku penjanja, kardiovaskularni sistem se izlaže naporu koji može biti visokog i kratkotrajnog, ali i niskog i dugotrajnog intenziteta. Pozitivno djeluje na proporcionalan razvoj snage svih dijelova tijela i intermuskularnu koordinaciju, ali i maksimalnu pokretljivost u svim zglobnim tijelima. Motorički, posebno koordinacijski, jedan je od najsloženijih sportova uopće.

Projekat se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, Švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC, Svjetske banke i Federalnog ministarstva zdravstva.

(NovaSloboda.ba)