MUP HNK-a protivi se smještaju porodica bivših boraca IS-a u Salakovac

MUP HNK-a upozorio je, u juče objavljenom saopštenju, na moguće katastrofalne posljedice po bezbjedonosn o stanje na području kantona, ako bi u Prihvatni centar Salakovac kod Mostara bile smještene porodice boraca povratnika s ratišta u Siriji, što je u četvrtak, kao mogućnost, najavila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

“Izjava minsitrice Borovacda Ministarstvo bezbjednosti BiH pravi procjene oko boravka i smještaja porodica povratnika nam je potpuno nepoznata. Preko koga i na koji način Ministarstvo bezbjednosti radi procjene? Valjda bi bilo logično da to radi u saradnji sa MUP-om HNK-a, koji ima najviše saznanja i podataka o stanju bezbjednosti na svom području.

Ovaj Kanton i posebno grad Mostar su već dovoljno opterećeni bezbjedonosnim, problemima koje izazivaju  ilegalni migranti koji su smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNK-a. Policija je tokom godinu dana zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog pričinjenih krivičnih djela oštećenja tuđe stvari, teških krađa i krađa, narušavanja javnog reda i mira, krijumčarenja, napada na policajca i drugih nedozvoljenih radnji”, stoji u saopštenju..

Nekontrolisano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca.

“Takođe, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom Ministarstvu, kao i nepopunjenost komandnih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće bezbjedonosno stanje.

Na kraju, možemo samo reći da ne želimo nove bezbjedonosne probleme, a posebno ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u „tuđe dvorište“, navodi se na kraju saopštenja MUP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)