Sunčano i vruće

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

 

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Ivan Sedlo, Sokolac 16, Bugojno, Sarajevo, Srebrenica 17, Sanski Most, Zvornik 19, Banja Luka, Bihać, Livno, Prijedor, Tuzla 20, Bijeljina, Doboj, Grude 22, Brčko, Gradačac, Mostar, Trebinje 24, Neum 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće.

Vjetar slab do umjeren na sjeveru i sjeveroistoku Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 28 do 34, na jugu do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Prijepodnevni sati će biti ugodniji, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

U drugom dijelu dana poželjno je umanjiti aktivnosti, obzirom da će biti vruće i sparno.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od visokih temperatura i UV zračenja.

Nedostatak svježine u noći mogao bi, takođe, uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 Lašva-Travnik, kod mjesta Vitez, a vozila na ovoj lokaciji saobraćaju usporeno.

Na magistralnom putu M-5 u Jajcu, na mostu preko rijeke Plive, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj. Alternativni pravac za vozila do 7 tona je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Mrkonjić Grad-Crna Rijeka.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj i na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Bradina-Podorašac, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)