Održana promocija knjige “Kad osvaneš sam”

U organizaciji Omladinskog saveza Bijelo Polje, a u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, u Mostaru je promovisana knjiga “Kad osvaneš sam” autora Emira Bektića.

Osim  autora, promotor knjige bio je Hajrudin Mešić, profesor istorije u Gazi-husrev begovoj medresi u Sarajevu, dok je moderatorica bila Aida Mustafić.

Emir Bektić rekao je kako mu je svaki put podjednako teško prisjećati se ratnih strahota koje je kao dječak preživio u Srebrenici, te koliko je bilo teško pisati o tome, međutim da je upravo zbog straha od zaborava onoga šta se desilo, knjiga i nastala.

Promotor Mešić je naglasio kako Emirova životna priča treba da bude pouka i poruka svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, da se nikada i nikome ne ponovi genocid i ostali zločini koji su se desili.

Takođe je naglasio važnost kolektivnog sjećanja, ali i kontinuirane edukacije mlađih generacija isključivo na bazi historijskih činjenica i presuda kako međunarodnih, tako i domaćih sudova.

Radi se o autobiografskom djelu, u kome Emir, između ostalog, opisuje planetarnu, ali i vlastitu tragediju, koja ga je zadesila tokom agresije i genocida u Srebrenici, stradanje oca, njegov put spasa i dva zarobljavanja, poslijeratni period i smrt majke.

(NovaSloboda.ba)