“Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” danas u Pozorištu lutaka u Mostaru

U mostarskom Pozorištu lutaka djeca će danas  moći uživati u predstavi, kreativnim radionicama, ali i predavanjima stručnjaka. Osim za najmlađe, program je osmišljen i za odrasle, a ulaz je besplatan.

Predstava „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, u produkciji banjalučkog Nevid teatra, je predstava koja će u okviru „Mostarskog ljeta“ biti odigrana danas u 12 sati u Pozorištu lutaka. Tekst za predstavu nastao je prema motivima dramskih tekstova “Blago ispod krova“ Sare Velage iz Jajca, „Domovinom mojom“ Nedima Puriša iz Zenice i „Gdje se sakrila ljepota?“ Milice Malešević iz Banje Luke, koji su izabrani na konkursu za originalne dramske tekstove Nevid teatra.

Autor teksta je Marko Dukić, koji potpisuje režiju i koreografiju, a pojaviće se i u više uloga zajedno sa glumcem Nevid teatra Dejanom Andrićem. Uloga princeze Zlatke povjerena je mladoj glumici Maji Vujanović. Kostimografkinje u predstavi su Maja Mirković, dvostruka dobitnica Sterijine nagrade za kostim, i Biljana Tegeltija-Bojanić, ovogodišnja dobitnica nagrade za najbolju kostimografiju “Joakim Vujić” u paru sa Majom Mirković.

„Na osnovu glavnog motiva – boja, koji je preuzet iz dramskog teksta Sare Velage, poigrati ćemo se predrasudama u BiH i prikazat ćemo djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima, bogatiji i sadržajniji svijet. Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta Milice Malešević, a motiv većine gradova koji će biti prikazani kao kraljevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima preuzete su iz dramskog teksta Nedima Puriša“, rekao je Marko Dukić, višestruko nagrađivani autor iz Nevid teatra.

Raspored radionica u Mostaru

– dvije radionice za uzrast djece od 3 do 5 godina (14 i 14,30 sati),

– dvije radionice za uzrast djece od 9 do 11 godina (15 i 15,40 sati),

– dvije radionice za uzrast djece od 6 do 8 godina (16,20 i 16,55 sati).

Predavanje

Tema „Uticaj dramskih radionica i interaktivnih predstava u razvoju kreativnog mišljenja kod djece“. Predavanje počinje u 17 sati i 45 minuta, a traje 30 minuta.

Ulaz na predstavu i radionice je besplatan.

(NovaSloboda.ba)