SEUH organizovao akciju čišćenja korita i obala rijeke Bune

U organizaciji Sportsko ekološkog udruženja Hercegovina iz Mostara (SEUH) juče je održana osma po redu ekološka akcija čišćenja korita i obala Bune kod  Mostara.

U ovoj već tradicionalnoj aktivnosti učestvovalo deset ronilačkih klubova iz svih dijelova BiH i zemalja u okruženju (KPA Marsonia Slavonski Brod, ERK Timun Gradac, ERK Periska Ploče, HRK Neum, RK Buško Jezero Livno, ŠREK Vidra Ljubuški, RK Nemo Brčko, KPA Explorer Sarajevo, RK Posejdon Mostar, SEUH).

Podršku 50. orici ronilaca pružali su članovi USR Neretva 1933, kao timovi na kopnu.

U jednosatnoj akciji, iz vode je izvađeno 100.tinjak vreća smeća i otpada. Ove godine nije uočeno nedozvoljenih ribolovnih sredstava (vrše i parangali).

Ovu društveno korisnu aktivnost, a koja je ujedno i najveće okupljanje ronilaca u BiH, podržali su brojni društveni i privrednii subjekti: Turistička zajednica HNK-a, Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar, Studio MATRIX, Unicredit Bank, Agram Invest, Mališić dd., Ledo, Ožujsko pivo, Aluminij dd., Grad Mostar Služba za civilnu zaštitu, Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, Pastor d.o.o., Motec d.o.o., Fizikalna terapija Beljan Tomislavgrad i drugi.

Nakon ronilačko-ekološke akcije, upriličen je prigodan ručak za sudionike akcije u Relax outdoor centru na Buni, gdje je i bio štab EKO akcije.

Ronioci nastavljaju druženje i sutradan zaronom u jezero HE Mostar, nakon čega je predviđen povratak kućama.

(NovaSloboda.ba)