Svijet i u svijetu svašta – Slike dana

Brod pod imenom „Ever Glory“ od Evergreena stiže u luku Amazona u Roterdamu, Holandija. Ovaj kontejnerski brod je izabrao Rotterdam kao destinaciju za svoje prvo putovanje. To je prvi brod koji značajno smanjuje štetne emisije u vazduh.

Glumci obavljaju probu za operu „Rigoletto“ u povodu fgodišnjeg kulturmog festivala u Bregenzu, u Austriji. Ove godine, festival se održava od 17. jula do 18. avgusta, a Rigoletto će biti izvođen u tri večeri početkom festivala.

Važno je izvoditi vježbe fitnesa, pa makar se izvodile i na provizornom fitnes studiju u slobodnom prostoru, kao što je ovaj na slici, na obali Crvene rijeke, u Hanoiju, Vijetnam.

U Lianyungangu u Kini je vrijeme žetve, a slika pokazuje polje na kome se suši tek požnjevena i ovršena pšenica.

Znam za onu izreku „Ne diraj lava…“, koja bi se lako mogla reći i za tigra, koji je potražio zahlađenje od vrućine u kadi, unutar njegovog kaveza.

U Whitsunu kod Hergisdorfa, u Njemačkoj, po tradiciji se održava godišnji „Dreckschweinfest“ ili u prevodu „Prljave svečanosti“. Na ovoj narodnoj svečanosti, učesnici skaču u za tu svrhu pripremljeno blato. Prema predanju, ovim svečanostima se želi otjerati naredna zima, da ne bude ni jaka ni hladna.

Razni narodi, razni običaji: Hindusi kao svoj godišnji ritual preduzimaju hodanju po vatrenom žaru, u okviru svečanosti „Draupadi Amman Festival“ u Bangaloreu, u Indiji.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)