Borovac: Neviđen izljev govora mržnje i niz neutemeljenih navoda hrvatskih poslanika u Skupštini HNK-a

Zlonamjerno tumačenje izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac date prošle sedmice povodom uručenja donacije opreme za Izbjegličko-prihvatni i Readmisioni centar Salakovac kod Mostara rezultiralo je nesrazmjernim izljevom govora mržnje i nizom neutemeljenih navoda u otvorenom pismu hrvatskih poslanika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi se u današnjem reagovanju ministrice Semihe Borovac.

„Jedan lijep događaj je populistički zloupotrijebljen u dnevnopolitičke svrhe. Na hipotetičko pitanje novinara da li Readmisioni centar može biti korišten za smještaj porodica boraca povratnika sa ratišta u Siriji, u skladu sa namjenom tog centra, navela sam da ti kapaciteti mogu biti jedna od mogućnosti za smještaj, ako tako odluče nadležni organi, kao što je prvenstveno Ministarstvo bezbjednosti BiH“, navela je ministrica Borovac.

Nažalost, kako je dodala, ta izjava je rezultirala nekontrolisanim izljevom krivih navoda i optužbi na političkoj i nacionalnoj osnovi, koje sa gnušanjem odbacuje.

„Dovoljno je uporediti moju izjavu i njihove reakcije da se vide krajnje namjere i odgovoran odnos prema dužnostima koje obavljamo“, potcrtala je ministrica Borovac.

Izbjegličko-prihvatni i Readmisioni centri dio su uspješnog sistema BiH u funkciji prihvata i smještaja izbjeglica i readmisiranih osoba. O značaju tog sistema dovoljno govori činjenica da je efikasnost prihvata bosanskohercegovačkih državljana koji se zbog nepoštivanja migracionih propisa vraćaju u BiH, bila jedan od ključnih uslova Evropske unije za ukidanje viza za sve koji putuju sa pasošem Bosne i Hercegovine.

„I ubuduće ćemo imati odgovoran pristup gdje niti je bilo, niti ima mjesta za samoincijativne odluke. Smještanje osoba u centre kod Mostara jasno je regulisano zakonima i odlukama nadželnih institucija Bosne i Hercegovine“, zaključila je ministrica Borovac.  

(NovaSloboda.ba)