Copa America: Brazilu deveti naslov

during the final soccer match of the Copa America at the Maracana stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, July 7, 2019. (AP Photo/Victor R. Caivano)

Fudbalska reprezentacija Brazila osvojila je deveti naslov prvaka Južne Amerike, ali je rekorder Copa Americe i dalje Urugvaj sa 15 osvojenih naslova prvaka.

Brazil je na titulu čekao od 2007. godine, kada je slavio na prvenstvu igranom u Venezueli.

Ukupno je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil treći s devet naslova. Peru je ostao na dva naslova južnoameričkog prvaka osvojena 1939. i 1975.

U najviše finala je igrala Argentina, u 28, pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 20 finala (devet pobjeda, 11 poraza).

Najviše medalja osvajali su Argentinci. ‘Gauči’ su osvojili 33 medalje – po 14 zlata i srebra, te pet bronzi.

Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su “La Celeste” bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 35 plasmana među četiri, a slijede Brazil (30), Paragvaj (22), Čile (21)…

Na Copi je do sada nastupilo i deset gostujućih reprezentacija, Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD i Katar.

Do sada su najdalje dogurali Meksikanci, koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), ali su oba puta poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta, prenosi Hina.

Ovo je bila peta ‘Copa’ u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizovala takmičenje najboljih ekipa Južne Amerike.

Osvajači naslova

15 – Urugvaj

14 – Argentina

9 – Brazil

2 – Paragvaj, Čile, Peru

1 – Kolumbija, Bolivija

domaćini

10 – Argentina

7 – Urugvaj, Čile

6 – Peru

5 – Brazil

4 – Ekvador

2 – Bolivija, Kolumbija

1 – Paragvaj, Venezuela, SAD

(Fena)