Crnadak predsjedavao sastankom ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predsjedavao je danas sastankom ministara vanjskih poslova učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu, saopšteno je iz MVP BiH.

Sastanak je održan u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om i prethodi Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na nivou predsjednika 9. jula na Jahorini, kojim će se okončati bosanskohercegovačko predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom pod motom „Bolja povezanost za bolji život“.

Tokom svog jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH je organizovala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u Jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Domaćin ministarskog sastanka SEECP-a, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u svom obraćanju skrenuo pažnju na značaj Jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta. Istakao je potrebu zajedničkog suočavanja sa svim savremenim izazovima, kao i činjenicu da današnje vrijeme pruža ogromne potencijale koje treba iskoristiti za zajednički prosperitet.

Ministar Crnadak je naglasio značaj povezanosti među zemljama regije, ne samo u infrastrukturalnom smislu, već i u pogledu digitalne, privredne, kulturne povezanosti, kao i povezanosti među mladima. To je preduslov za postizanje bržeg ekonomskog rasta, modernizacije, održivog razvoja, kao i sveukupnog prosperiteta žitelja cijele regije. Posebno je skrenuo pažnju na neophodnost brže integracije regije u Evropsku uniju, naglašavajući da je to od koristi ne samo za Jugoistočnu Evropu, već je u interesu cijelog evropskog kontinenta.

Učesnici sastanka su prihvatili prijedlog teksta Deklaracije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Process – SEECP), koju će usvojiti učesnici Samita.

S. R.

(NovaSloboda.ba)