Džindić: Glencore se krajnje neprofesionalno povukao iz pregovora

Pregovori Vlade Federacije BiH i konzorcija koji predvodi švicarska kompanija Glencore o preuzimanju mostarskog Aluminija su propali, potvrđeno je danas na press konferenciji u Vladi FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da ih je Glencore 5. jula pismeno obavijestio o promjeni stajališta, što je na današnjem sastanku potvrđeno.

“Po mom mišljenju oni su se povukli iz pregovora i krajnje neprofesionalno su iznijeli svoje stavove kojim se vraćaju korak unazad”, rekao je Džindić.

Istakao je da će Vlada FBiH i dalje pružati podršku radnicima Aluminija u skladu sa svojim udjelom u vlasništvu od 44 posto.

“Vlada nastavlja pregovore sa svim potencijalnim investitorima, a jutros smo dobili i pismo namjere od kompanije Manna World Holding Trust u kojem traže sastanak s delegacijom Vlade FBiH”, naveo je Džindić i dodao da ukoliko ne pronađu strateškog partnera Aluminiju slijedi stečaj.

Generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža kazao je da ne zna šta će se sutra desiti s tom kompanijom i pozvao zainteresovane predstavnike medija da dođu u Aluminij i direktno svjedoče razvoju situacije.

“Kontrolisano gašenje Aluminija traje najmanje dva mjeseca i koštalo bi 42 miliona KM, što nema ko da finansira. Po scenariju koji je jedino moguć doći će do naglog isključenja električne energije kada nastupi prvi minut srijede, 10. jula”, precizirao je Pandža.

V. B.

(NovaSloboda.ba)