Na Podveležju u završnoj fazi izgradnja Centra za stare i iznemogle osobe

Radovi na izgradnji Centra za stare i iznemogle osobe na Podveležju u završnoj su fazi i već naredne godine bi mogao početi sa radom. To će biti prvi centar te vrste unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost projekta je oko 3,5 miliona KM, a Centar je površine 2.500 m2.  Ta lokacija sama po sebi i svojim klimatskim karakteristikama predstavlja vazdušnu banju.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović je sa predsjednikom IO Medžlisa IZ Mostar Džaferom Alićem i bivšim predsjednikom IO Medžlisa Ramizom Jelovcem, posjetio gradilište.

Zajimović je podsjetio da su vakufi uvijek vodili brigu o svim kategorijama društva, a posebno o kategoriji društva treće životne dobi, te u tom kontekstu želeći oživjeti i ovu vrstu vakufa Medžlis IZ Mostar je pokrenuo inicijativu izgradnje Centra za stare i iznemogle osobe, saopšteno je iz Vakufske direkcije.

Nakon usvajanja inicijative, pristupilo se izradi projektne dokumentacije, a sredstva za izgradnju tog centra osigurala je Vakufska direkcija putem kreditne linije IDB (Islamske banke za razvoj).

Vakufska direkcija je za razvojne vakufske projekte kod IDB-a osigurala finansijska sredstva u iznosu od 10 miliona dolara, a Medžlis IZ Mostar je prvi kandidovao projekt.

(Fena)