Počele pripreme bh. brzoklizača za EP, SP i kupove

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u umjetničkom i brzom klizanju, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH, otpočeli su u Sarajevu intenzivne pripreme za nastupe na Evropskom i Svjetskom prvenstvu i kupovima, Juniorskom Grand Prix i drugim međunarodnim takmičenjima u klizačkoj sezoni 2019/2020.

Nakon kondicionih priprema, Zara Husedžinović, reprezentativka BiH u umjetničkom klizanju, otputovaće na ISU kamp koji se održava od 23. jula do 3. avgusta u Celju (Slovenija), a od 5. do 25. septembra planiran je nastavak priprema u Zagrebu, pod rukovodstvom trenera Karla Požgajčića.

Naša reprezentativka u umjetničkom klizanju, Alisha Hawkeswood, pripreme će obaviti u Cirihu (Švicarska). Zara i Alisha, našu zemlju predstavljaju na ISU Juniorskom Grand Prix. Zara na tom takmičenju ima nastup od 25. do 28. septembra u Zagrebu, a Alisha nastupa od 2. do 5. oktombra u italijanskom gradu Egna. Savez očekuje pomoć od nadležnih institucija i nekoliko firmi, podršku za naše mlade reprezentativke, kako bi bez dodatnih problema obavili pripreme, koje su veoma skupe i nastupili na ovom, za državu i sport u BiH važnom međunarodnom takmičenju.

Hena Uzunović, prvakinja BiH u svojoj kategoriji, ljetnje pripreme će obaviti u Dnepropetrovsku (Ukrajina), koju također u nastavku klizačke sezone,očekuje nekoliko međunarodnih takmičenja u umjetničkom klizanju.

U vrijeme održavanja kampa u Celju, planiran je da se održi i ISU kamp za trenere, na kome će ispred Saveza učestovati Alma Šehić, Tara Gliha i Neira Kiso, bivše uspješne reprezentativke BiH u umjetničkom klizanju.

Odmah nakon završetka kampa u umjetničkom klizanju, počinje i drugi ISU kamp. Od 8. do 18. avgusta, također u Celju, na kampu će učestvovati najbolji brzoklizači iz regije. Savez je omogućio da na ovom kampu pripreme obave Muhamed i Sumeja Zajimović, Ermin Raščić, Ilan Krstić i Alina Brezović, sa trenerom Nihadom Bašićem. Pored ove grupe klizača, naši najbolji brzoklizači, seniorski reprezentativci: Edin Branković, Tarik Omeragić i Mak Krstić ljetnje  pripreme će obaviti u Zagrebu, Budimpešti i Sofiji, kako bi u što boljoj formi dočekali nastupe na Evropskom i Svjetskom prvenstvu i svjetskim  kupovima.

“Uprkos nedostatku uslova za treniranje u BiH i problema sa kojima se svakodnevno susrećemo, Savez klizačkih sportova BiH svake godine, u granicama svojih mogućnosti, nastoji omogućiti reprezentativcima solidne pripreme, kako bi naši najbolji takmičari dočekali što spremniji nastupe i bili ravnopravni najboljim sportistima svijeta”, kaže Zikrija Đonko, predsjednik Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)