Svijet i u svijetu svašta – Slike dana

Ljetni mjeseci su po običaju i mjeseci velikih šumskih požara. Avion za gašenje požara, u akciji gašenja jednog požara u Kaliforniji, SAD.

Odavno je postalo tradicija da kraljica Elizabetha svoj rođendan, umjesto u aprilu, slavi u junu. I ovog puta, kraljici je za rođendan priređena velika parada.

Kina je već odavno poznata kao zemlja čudesa u svakom pogledu. Posjetioci vodenog parka u Yantaiju ulaze na klizaljku „37 Degree Sea Water Park“.

Početkom juna, odigrano je finale Lige nacija, i kao što je poznato, Holanđani su prvi osvojili pehar ovog novog fudbalskog takmičenja. Još uvijek se po portalima vrte raznorazne slike navijača, a na jednoj, navijač Oranje, išaran tradicionalnim bojama, od sreće zbog pobjede, isplazio je jezik u kameru.

„Balansero“, ili kako bi već drugačije mogli nazvati ovog vozača električnoe trokolice, decentno pretovareni motocikl je provozao ulicama Pekinga, Kina.

Graditelji dvoraca od pijeska u ljetnim mjesecima dolaze na svoje. Ove godine su u Binzu, na poluostrvu Rügenu, Njemačka postavili Guinnessov rekord u visini dvorca sa 17,50 metara. Na taj način su oborili rekord iz 2017. godine, kada je u Duisburgu, Njemačka, napravljen dvorac visine 16,68 metara. Naravno, takmičenje se nastavlja.

U Ausseerlandu, Salzkammergutu, sjeverno od Alpa u Austriji, održan je festival narcisa. Maštovite figure se prave od miliona komada ove vrste cvijeća. Svečaanosti privuku i do 20 hiljada posjetilaca kako iz bližih, tako i iz daljih krajeva.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)