Akcija “Balkanski kartel”: SIPA izvršila privremenu obustavu transakcija ukupne protivrijednosti od 426.721,31 KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas  su na području Mrkonjić Grada  realizovali međunarodnu operativnu akciju kodnog  naziva „Balkanski kartel“.

Akcija je izvedena po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a istragom su  obuhvaćena dva fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnovane sumnje da su u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 209. pranje novca  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije ovih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene i pomoćne objekate, pokretne stvari, računare, telefonske uređaje i tom prilikom otkrili i  privremeno oduzeli  veću količinu dokumentacije i drugih predmeta, te forenzički izuzeli veću količinu elektronskih podataka.

U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija na deviznim i KM računima jednog fizičkog i jednog pravnog lica u iznosu od 367.847,68 KM i 30.114,39 eura, ukupne protivvrijednosti od 426.721,31 KM.

O realizaciji ovih aktivnosti, SIPA će Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, dostaviti odgovarajuće izvještaje, saopšteno je iz SIPA-e.

M. N.

(NovaSloboda.ba)