Aktivisti civilnog društva u Srbiji: Pamtimo genocid u Srebrenici

“Žene u crnom”, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz podršku umjetničkih kolektiva ‘Škart’ i ‘Dah teatar’ iz Beograda najavili su niz aktivnosti koje će biti organizovane u Beogradu, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ulična akcija ‘Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici’, ‘Žena u crnom’, planirana je za srijedu naveče na Brankovom mostu i Fruškogorskoj ulici (kod Parka nesvrstanih zemalja).

Skup paljenje svijeća ‘Sećamo se žrtava genocida u Srebrenici’, koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, biće održan u četvrtak 11. jula naveče, kod parka između zgrade Predsjedništva i Skupštine Grada.

Uvod u predstavu ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’, u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji biće odigran u četvrtak 11. jula, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. Ulaz na događaj je besplatan.

U zajedničkom saopštenju za javnost pod naslovom ‘Pamtimo genocid u Srebrenici’ organizacije civilnog društva, između ostalog, navode  ‘i dalje zahtijevamo da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice; da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava’.

“Na dan 11. jula, iskazaćemo solidarnost i odgovornost, odlaskom grupe aktivista na komemoraciju/dženazu u Potočare/Srebrenica, gdje ćemo, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava”, saopšteno je u povodu 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

(Fena)