Lam: Prijedlog zakona o izručenju Kini je “mrtav”

Prijedlog zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih prekršilaca iz Hong Konga u Kinu je “mrtav”, izjavila je u utorak čelnica gradske vlasti Carrie Lam, nakon višesedmičnih masovnih protesta.

Ona je prethodno suspendovala prijedlog nakon što su se stotine hiljada ljudi pojavile na protestu protiv njega, ali su demonstranti najavili da će nastaviti s njima dok se prijedlog zvanično ne ukine.

Obraćajući se novinarima u utorak, Lam je, ipak, izbjegla korištenje riječi “povlačenje”, a demonstranti su saopštili da će nastaviti da izlaze na ulice.

“Još postoji sumnja oko vladine iskrenosti i briga da li će vlada ponovo pokrenuti proces u Zakonodavnom vijeću. Stoga ponavljam, nema takvog plana. Prijedlog je mrtav”, kazala je Lam.

“Molim vas pružite nam priliku, vrijeme, prostor, da izvučemo Hong Kong iz ove slijepe ulice i da pokušamo popraviti trenutnu situaciju”, dodala je.

Prodemokratski aktivista i čelnik protesta Joshua Wong odbacio je izjavu Lam kao “još jednu smiješnu laž za narod Hong Konga i strane medije”.

On je ukazao da će prijedlog zakona tehnički još biti u proceduri do narednog jula, kada istekne važenje zakonodavnih prijedloga.

Kazao je da Lam treba obećati da neće ponovo pokrenuti prijedlog zakona tokom njenog mandata.

Hong Kong su potresali najveći protesti u tri decenije zbog prijedloga zakona, dok su građani zabrinuti da će se slobode koje su garantovane gradu, kada je uprava nad njim predata s Britanije na Kinu postepeno ukidati.

Oni strahuju od kineskog zakonskog sistema zbog visoke stope presuda i njegove loše reputacije selektivnih pritvaranja i politički motiviranih suđenja.

Prvog jula, na 22. godišnjicu okončanja britanske kolonijalne vladavine, protesti su eskalirali kada su stotine novih demonstranata pohrlile u gradski parlament, Zakonodavno vijeće, i okupirali su satima plenarnu dvoranu.

A u nedelju su se deseci hiljada građana ponovo okupili, ovaj put na željezničkoj stanici s koje kreću građani iz kineske matice, gdje su vijesti strogo cenzurisane, u pokušaju da im pojasne razloge svojih  protesta, prenosi dpa.

(Fena)