Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme sa kišom u sjevernim područjima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Gradačac, Ivan Sedlo i Sokolac 16, Bihać, Bijeljina, Brčko i Tuzla 17, Doboj, Drvar, Srebrenica i Zvornik 18, Banja Luka, Bugojno, Grude, Livno, Prijedor, Sarajevo i Zenica 19, Sanski Most 20, Mostar, Neum i Trebinje 22, Stolac 23 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini padavine lokalno mogu biti i intenzivnije.

Vjetar slab do umjeren na zapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna od 22 do 28, na jugu od 27 do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Prolazak fronta iznad naše zemlje uslovljava relativno nepovoljnu opštu sliku.

Mada će promjenljivo i nestabilno vrijeme kod osjetljivih osoba uzrokovati manje poteškoće, ponajviše u vidu lošijeg raspoloženja, osvježenje u vidu padavina i nižih temperatura, ipak, će pozitivno djelovati na većinu populacije.

Večernji sati će, takođe, biti ugodniji, uz umjerene temperature, što će omogućiti mirniji san.

—–

BIHAMK

Vozi se po mokrom i mjestimično vlažnom kolovozu

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na planinskom prevoju Karaula (M-18 Olovo-Kladanj), obustavljen je saobraćaj.

Zbog prevrtanja šlepera, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-16 Kupres-Šuica (u mjestu Stržanj).

Učesnici memorijalne trke i supermaratona „Ne zaboravimo“, koji su juče krenuli iz Bihaća, danas nastavljaju svoj put iz Jajca (gdje su prespavali), preko Travnika, Sarajeva, Olova, Kladnja do Potočara. Planirani dolazak u Potočare je sutra, 10.07. Molimo vozača da u trenutku prolaska učesnika maratona budu maksimalno oprezni i da poštuju upute policijske pratnje.

Na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5) izvode se sanacioni radovi, zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 na ulazu u Vitez, zbog čega je usporeno saobraćanje.

Podsjećamo, sanacioni radovi izvode se i u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), a saobraćaj je regulisan semaforima (naizmjenično-jednom trakom).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Ključu i Mostaru.

Zbog kiše koja je padala tokom noći u većem dijelu naše zemlje kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)