U Mostaru predstavljena najnovija knjiga Ibrahima Kajana

„Istorija grijeha i nasilja“, nova je knjiga uvaženog književnika Ibrahima Kajana, predstavljena sinoć u Centru za kulturu Mostar, a u okviru „Mostarskog ljeta 2019.“

U ovoj knjizi autor je tretirao malo poznate fragmente bosanskohercegovačke prošlosti. Čitaocima će, bez sumnje, biti zanimljivi osvrti na slučajeve prekrajanja istorijskih tokova i razobličavanja istine o njima. U knjizi je riječ o identitetima, svojatanjima i odricanjima.

„Uvijek je značajno kada se čovjek iz jedne sredine obraća toj istoj sredini. Ljudi vas poznaju, dijelom iz provatnog života, dijelom iz načina kako radite i kako razmišljate. I onda mogu da prate i uspoređuju ono što ste napisali. To ima puno zamki, ali i velike radosti, ukoliko ste uspjeli u svom naumu. Ja se nadam da sam uspio u bitnom. A to je tema knjige. Prije svega o revizionizmu u istoriji i načinima kako se zaobilaze istine. Naravno da nacionalne istorije u svojoj dubokoj prošlosti počivaju na mitovima, legendama, pa i bajkama. Ali, kada vi danas, u ovom vijeku, govorite o istoriji, onda govorite o naučnoj elaboraciji istorije“, govori profesor Kajan.

Knjigu su, uz autora,  promovisali recenzenti: prof. dr. Dževad Drino, mr. sc. Alen Zečević, Sanadin Voloder, publicist i  mr. Ibro Rahimić, izdavač.

„Ibrahim Kajan ispisuje biografiju podneblja, u kome se dodiruju njegova dva lica: lice civilizacije i varvarstva, u čijoj je hiljadugodišnjoj istorijskoj ravni bilo moguće 1463. godine obznaniti akt, Ahdnamu, kao primjer međureligijske tolerancije kakav evropski svijet do tada nije upamtio, ali i osvjedočiti se o strahote i užase vandalskog divljanja vojske princa Eugena Savojskog po Bosni 1697. godine“- navodi jedan od recenzenata knjige Alen Zečević.

„Ova knjiga je dostojan borac na dva paralelna i zahtjevna fronta. Prvi front je unutarbošnjačko buđenje i upoznavanje sa vlastitim identitetom, a drugi front je ispravljanje krivo utemeljenih shvatanja i stavova o našoj istoriji i kulturi kogasu nam nametnule naše komšije, susjedi i pojedinci iz naših redova „izgubljeni“ u prostoru i vremenu“,kaže publicista Senadin Voloder.

Promocija knjige „Istorija grijeha i nasilja“ se nastavlja širom Bosne i Hercegovine. Nakon Mostara predstavljanja će biti u Zenici, potom u Travniku, Kaknju…

(NovaSloboda.ba)