Univerzitet “Džemal Bijedić” i Sveučilište pomažu da Mostar postane prijestonica kulture

Sporazum o saradnji na projektu Mostar – Evropska prijestonica kulture (EPK) 2024. potpisali su u utorak u mostarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te rektori Univerziteta “Džemal Bijedić” Elvir Zlomušica i Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je taj projekat izuzetno važan za Mostar, ali za i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Projekat Mostar EPK 2024. možda je i najvažniji projekat u narednih pet godina i može jako doprinijeti razvoju Grada Mostara i rezultirati boljim odnosima i većoj saradnji između svih institucija u gradu. Mislim kako ćemo, osim kulture, ovim projektom, takođe, razviti i turizam”, kazao je Bešlić.

Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Elvir Zlomušica istakao je kako Univerzitet sa svim svojim kapacitetima, infrastrukturom i zaposlenicima stoji na raspolaganju Gradu Mostaru.

“Mi ćemo uraditi sve što je u našoj mogućnosti kako bi pomogli da Mostar postane Evropska prijestonica kulture”, kazao je Zlomušica.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako vjeruje da je Mostar danas, ali i već dugi niz godina prijestonica u Evropi.

“Mostar živi vrlo intenzivan život, kad je u pitanju afirmacija kulture, živi vrlo intenzivno različitosti i multietničnost i može biti za primjer mnogima, iako su možda percepcije malo drukčije”,kazao je Tomić.

Istakao je kako je snaga današnjeg dana zapravo snaga dijaloga, razgovora i rada na zajedničkim ciljevima kulturnih institucija u Gradu Mostaru, Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru sa svim svojim kapacitetom.

“Ne treba sumnjati kako ćemo učiniti sve što možemo da postignemo cilj. Mostar je središte Evrope po svemu, a nadam se kako ćemo i formalno postati Evropska prijestonica kulture, ali i da nakon toga živimo jedan dinamičan život, u kome ćemo promovisati vrijednosti koje ima ovaj grad, narodi koji u njemu žive, građani, ali i cijela BiH”, kazao je Tomić.

Jedan od članova Tima Mostar EPK 2024. Ivan Vukoja kazao je kako je projekat trenutno u fazi završetka pisanja takozvane “druge prijavne knjige”.

“Sve je spremno i definisano, a sad se na radi na lijepom brušenju tog našeg sadržaja, odnosno teksta koji će ići u sklopu naše prijave. Nakon toga će uslijediti prevod cijelog teksta i na kraju štampanje programske knjižice, s kojom će naša kandidatura biti službena”, kazao je Vukoja.

(Fena)