Ples budućnosti

Amerikanka Alexandria Ocasio-Cortez, (29)bivši barmen, danas superzvijeezda američke ljevice, sada se pojavljuje i kao strip super junakinja: Prvi broj “Alexandria Ocasio-Cortez i Freshman Force” nalazi se u prodaji u SAD od sredine maja, sveska se sastoji od 52 stranice.

AOC, kako skraćeno nazivaju Alexandriu, u novembru 2018. godine je osvojila senzacionalnu izbornu pobjedu u New Yorku i kao najmlađi član ušla u Kongres.

Na dan njenog postavljenja, na internetu se pojavio video, u kome se AOC vidi kako pleše. To su bili snimci iz njenih studentskih dana, a njeni protivnici su ih htjeli brendirati kao sumnjive?

Priča iz stripa, u kojoj u centru pažnje stoji AOC i drugi, novoizabrani članovi kongesa, bavi se pitanjem, da li se politika i ples uklapaju zajedno.

„Ako pogledamo naše političare“ u svesci piše, „samo nekolicina njih zna plesati. Ronald Regan i njegova supruga Nancy, bili su dobri u standardnim plesovima, podsjećajući na nespretni nastup Georg W. Busha sa afričkom plesnom grupom, te kako je i Obama znao zaplesati, ali je bio isuviše uglađen“.

Autor želi da plesni video AOC vidi kao obećanje za budućnost, vjerujući kako društveni pokret mora biti i zabavan

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)