Pretoplo na Grenlandu

Lažne vijesti nisu izum novog vremena.  One su postojale i prije, štampane su knjige, emitovane TV emisije i objavljivani twittovi. Eric Crveni je napisaoo, na primjer, bajku o zelenom Greenlandu.

Kada su Vikinzi 982. godine napustili njihovu domovinu Island, jedrili su prema zapadu i pristali uz jedno ledeno ostrvo. Tada tu nije bilo mnogo prijatnije nego danas, ali sa tvrdnjom da će dobro živjeti na ostrvu, to je privuklo na hiljade njihovih sunarodnika. Kada je oko 1350. godine došlo do takozvanog malog ledenog doba, Grenland je postao još više negostoljubiv. Sredinom 15. vijeka, svi Vikinzi su ponovo napustili ostrvo.

A u stvari, Grenland bi uskoro mogao postati zelen. Oko Sjevernog pola temperature se povećavaju  više nego igdje drugo na Zemlji. Rezutat: Ledeni pokrivač se topi, a ledene površine se odmrzavaju.

Istraživač klime Steffen Olsen iz danskog Meteorološkog instituta zabilježio je sa svojim sankama sa psima koliko je situacija dramatična. Otopljena voda pokriva led u 800 metara dubokom Inglefield fjordu. Period otopljavanja je ove godine počeo već krajem aprila, a obično počinje u junu, ili čak u julu. Sredinom juna, na aerodromu u blizini grada Qaanaaq mjerene su temperature između 15 i 17 stepeni.

Zato se čini da Olsenovi psi trče preko vode.

(focus)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)