Rouhani: Britanija će se suočiti s “posljedicama” zbog zapljene naftnog tankera

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da će se Britanija suočiti s “posljedicama” zbog zapljene iranskog naftnog tankera, i istknao je da je iransko intenziviranje obogaćivanja urana namijenjeno u mirnodopske svrhe, javila je poluzvanična iranska novinska agencija Tasnim.

Iran zahtijeva trenutno oslobađanje tankera “Grace 1”, na koji su se prošle sedmice kod obale Gibraltara ukrcali pripadnici britanske Kraljevske mornarice i zaplijenili su ga pod optužbom da je kršio sankcije EU ,jer je prevozio naftu Siriji.

“Vi (Britanci) ste inicijatori nesigurnosti i kasnije ćete uvidjeti posljedice s kojima ćete se suočiti”, navodi agencija Tasnim Rouhanijevu izjavu nakon sastanka vlade.

Rouhani je, takođe, kazao da će iranska odluka da poveća obogaćivanje urana dovesti do proizvodnje goriva za nuklearne elektrane i služiće ostalim mirnodopskim ciljevima, te da je ona donesena unutar okvira koje je odredio nuklearni sporazum sa svjetskim silama 2015. godine, prenosi agencija Reuters.

(Fena)