Čovića ispred zgrade HDZ-a BiH dočekali ljutiti radnici Aluminija

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vratio se u stranačko sjedište oko 13,45 sati, gdje su ga okupljeni radnici Aluminija dočekali pogrdnim povicima. Očekuje se da će Čović u sjedištu stranke primiti predstavnike Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Prije njega, pred HDZ BiH došao je i direktor Aluminija Dražen Pandža, koji se pokušao obratiti okupljenim radnicima, ali su ga oni u tome spriječili.

Radnici su zamjerili direktoru što nije ispoštovao dogovor po kome je sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH trebao biti održan u podne u zgradi te stranke u centru grada, a ne u zgradi Uprave Aluminija, smatrajući da ih je na taj način izdao.

Pandža je stao pred okupljene radnike, zaplakao, a potom se sklonio u stranu. Medijima se nije htio obratiti.

Ispred zgrade HDZ-a BiH raspoređeni su pripadnici specijalne policije i zaštitari.

Nedaleko od ulaza u zgradu, vijori se zastava Aluminija, ispod koje su radnici zapalili svijeće.

Proizvodni pogoni Aluminija ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Očekuje se da će u preduzeću, koje zapošljava oko 900 radnika, ovih dana biti pokrenut stečajni postupak.

(Fena)