U Bosni oblačno, sunčano u Hercegovini

Jutros preovladava sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle ili niskog naoblačenja, većinom u centralnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Sokolac 6, Ivan Sedlo 8, Bugojno 9, Sarajevo 10, Srebrenica i Zenica 11, Bihać, Drvar, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 12, Banja Luka i Livno 13, Doboj i Zvornik 14, Grude 15, Gradačac 16,; Brčko 17, Trebinje 18, Neum 19, Mostar 20, Stolac 21 stepen.

Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni će biti malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima po kotlinama će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 26 stepeni, na jugu do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz stabilno vrijeme i povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti.

Nakon mjestimično tmurnog jutra, sa odmicanjem dana će u cijeloj zemlji biti ugodnije, uz duže sunčane intervale i ne suviše visoke temperature.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka duže od 30 minuta

Povodom 24. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identifikovanih žrtava, sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na putevima: Sarajevo-Olovo-Kladanj-Luke, Tuzla-Živinice-Stupari-Kladanj-Luke i Tuzla-Kalesija-Caparde. Sutra (11.07.) na snazi će biti zabrana kretanja vozilima preko 3,5 tone na svim putevima koji iz pravca Sarajeva, Tuzle i Zvornika vode prema Srebrenici.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 Lašva-Travnik, kod mjesta Vitez, a vozila na ovoj lokaciji saobraćaju dosta usporeno.

Na magistralnom putu M-5 u Jajcu, zbog radova na mostu preko rijeke Plive, vozila od danas saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj i na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Bradina-Podorašac, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali se trenutno ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)