U utorak u Evropskom parlamentu glasanje o kandidaturi Ursule von der Leyen

Evropski parlament (EP) će se u utorak, 16.  jula, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, izjasniti o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Evropske komisije, prenosi u četvrtak AFP.

“Von der Leyen će se sljedeći utorak, u 9 sati, obratiti zastupnicima EP-a, nakon čega slijedi rasprava do 12,30 sati. Glasanje je predviđeno isti dan u 18 sati”, objavio je na Twitteru glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch. 

Da bi postala predsjednice Komisije i 1.novembra naslijedila Jean-Claudea Junckera, potrebna su joj najmanje  374 glasa, što znači da joj treba podrška triju velikih grupacija u EP-u: narodnjaka (182 zastupnika), socijalista (154) i liberala (108).

Socijalisti je kritikuju, a Zeleni i krajnja ljevica su jasno dali do znanja da će glasati protiv 60. godišnje von der Leyen, trenutno njemačke ministrice odbrane.

Bude li izabrana, biće prva žena na čelu Evropske komisije, a Njemačka će nakon 52 godine imati svog predstavnika na čelu tog evropskog tijela. U slučaju da ne bude izabrana, Evropsko vijeće mora predložiti drugog kandidata.

(Fena)