Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Sokolac 10, Ivan Sedlo 11, Bugojno i Sarajevo 12, Drvar, Sanski Most i Zvornik 13, Bihać i Tuzla 14, Bijeljina, Livno, Prijedor i Zenica 15, Banja Luka i Doboj 16, Brčko, Gradačac, Grude, Široki Brijeg i Stolac 18, Mostar i Trebinje 20, Neum 21 stepen.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se u Hercegovini, istočnim i centralnim područjima uglavnom prije podne. U poslije podnevnim satima, razvojem oblačnosti, mjestimično je moguć poneki lokalni pljusak sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 26, na jugu do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz više svježine i povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja tokom sunčanih perioda.

U drugom dijelu dana, ugođaj bi povremeno mogli pokvariti mjestimični, kratkotrajni pljuskovi.

—–

BIHAMK

Frekvento na većini putnih pravaca

Dani vikenda su pred nama, pa je jutros frekventno na većini putnih pravaca u BIH. Na dionicama u višim predjelima upozoravamo na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle ili niske oblačnosti. Skrećemo pažnju i na učestale odrone na brojnim dionicama.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se saobraća naizmjenično, jednom trakom.

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 na ulazu u Vitez, zbog čega je usporeno saobraćanje.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)