Raif Dizdarević: Bešlić gluh i nijem na sve apele da se obnovi Partizansko spomen groblje

Zbog stalnih opstrukcija sa svih strana, javnosti treba otvoreno reći da je Partizansko spomen groblje u Mostaru gore nego što je bilo, a članovi Odbora za njegovu obnovu svjedoci su stalnih opstrukcija sa svih strana. Obraćali smo se u više navrata i gradonačelniku Ljubi Bešliću da pomogne da se spomenik obnovi, ali ni na jedan naš zahtjev, od gradonačelnika nismo dobili nikakav odgovor, kazao je danas Raif Dizdarevič, predsjednik Odboza odbnovu Partizanskog spomen groblja, nakon sastanka održanog hotelu Bristol.

“Zbog ovakvog odnosa gradonačelnika, otvoreno postavljamo pitanje: može li se i s kojim pravom Mostar kandidovati za Evropsku prijestonicu kulture, u kome postoji toliko zapušten nacionalbni spomenik kulture i u kome i dalje postoje ulice koje nose fašistilčk nazive. Ako se naši napori i dalje budu opstruirali, dovešćemo relevatne predstavnike međunarodne zajednice da dođu u Mostar, obiđu Partizansko spomen groblje i ulice sa fašističkim nazivima i neka se onda izjasne da li Mostar treba biti kandidat za Evropsku prijestonicu kulture. Mi mislimo da ne zaslužuje”, istakao je Dizdarević.

Dizdarević je podsjeio da je Odbor za obnovu Prtizanskog spomen grolja formiran prije nekoliko godina s ciljem da se simbol antifašizma spasi od propadanja.

“Svi članovi su izrazili spremnost da se maksimalno založe da se obezbijede sredstva za obnovu. Na nesreću, nakon naših početnih koraka na čišćenju, neko je, iz samo njima poznatih razloga, u javnost odaslao vijest da je Partizansko spomen groblje obnovljeno i da je postao briga grada, koji će obezbijediti stalna sredstva za njegovo održavanje. Svi oni koji su htjeli pomoći, digli su ruke, nasjedajući na laži pojedinaca, koji su sve to iskoristili za svoju ličnu promociju i šićar u mutnom. Zbog toga je stala dalja obnova, pa sada na spomeniku nema nadzornih kamera, nema obezbjeđenja i velika je sramota vidjeti u kakvom se sada stanju spomenik nalazi. Nekadašnji simbol Mostara zarastao je u korov”, kaže Dizdarević.

(NovaSloboda.ba)