Tokom dana postepeno naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Krajini oblačno, a u ostatku zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Bugojno 11, Ivan Sedlo, Sokolac 12, Srebrenica 13, Bihać, Sarajevo, Tuzla 14, Livno, Sanski Most, Zvornik 15, Doboj 16, Banja Luka, Brčko, Gradačac 17, Grude, Trebinje 18, Mostar, Široki Brijeg 19, Neum 21 stepen

Tokom dana postepeno naoblačenje sa sjeverozapada praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegdne na sjeveru i sjeveroistoku Bosne padavine mogu mogu i intenzivnije.

Vjetar u Bosni slab promjenjivog smjera. U Hercegovini prije podne slab jugo,a poslije podne umjeren sjeveroistočni vjetar.

Dnevne temperature vazduha od 20 do 25, na jugu do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Sa odmicanjem dana, postepena promjena vremenskih prilika uzrokovaće nešto lošiju biometeorološku prognozu.

Moguće su tegobe poput reumatskih bolova, glavobolje, nervoze.

Pri tome će usljed padavina biti svježije, osjećaj sparine će se umanjiti, stoga se i opšta slika neće suviše pogoršati.

—–

BIHAMK

Gužve na graničnim prelazima

Pojačana je frekvencija saobraćaja na putevima koji vode prema jugu zemlje. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog održavanja brdske auto-trke na magistralnom putu M-19 Vlasenica-Han Pijesak danas od 12 do 15 sati doći će do obustave saobraćaja. Obustava će biti na snazi i sutra (14.07.) od 10:30 do 14 sati.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), a saobraćaj je regulisan semaforima (naizmjenično-jednom trakom).

Isti režim saobraćaja aktuelan je i na dionicama M-1.8 Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) i u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Mostaru.

Na graničnim prelazima na sjeveru zemlje pojačan je intezitet vozila na ulazu u BIH, a na graničnim prelazima na jugu zemlje kolone vozila se formiraju pri izlazu iz BIH. Vozače savjetujemo da se na vrijeme informišu o stanju na graničnim prelazima, kako bi izbjegli duga zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)