Merkel upozorila na uspon ekstremne desnice

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da Nijemci imaju “dužnost” da se suprotstave desničarskim ekstremistima baš kao što su to prije 75 godina učinile snage otpora organizujući atentat na tadašnjeg nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Ove godine, 20. jula, obilježava se 75. godišnjica neuspjelog pokušaja atentata na Hitlera, a uz tu godišnjicu Merkel je pozvala na snažno protivljenje svih dijelova njemačkog društva protiv ponovnog uzdizanja desničarskog ekstremizma.

U sedmičnom obraćanju, odala je počast onima koji su se protivili führerovoj vladavini i poduzeli akcije, prenosi Deutsche Welle.

“Slijedeći savjest oblikovali su dio njemačke istorije, koji bi u protivnom bio isključivo određen tamom nacionalsocijalizma”, istakla je Merkel, dodajući da i danas postoji dužnost ustati protiv svih onih tendencija koje žele uništiti demokratiju.

Tog 20. jula 1944. , postavljena je bomba koja je trebala ubiti nacističkog lidera Hitlera i svrgnuti nacističku stranku s vlasti. Pokušaj nije uspio i Hitler je preživio s lakšim povredama.

Claus Schenk Graf von Stauffenberg koji je orkestrirao taj napad, kao i 200 njegovih pomagača, su pogubljeni.

Merkel je kazala kako im Njemačka duguje zahvalnost, ističući da poslijeratni ustav zemlje možda ne bi postojao bez takvih akcija.

(Fena)