Taj čudesni svijet – Slike sedmiceKampanja podizanja svijesti o čistoći vode, pkrenuta je uz Svjetski dan pomorstva. Tom prilikom je u Bangkoku, na Tajlandu, napravljena manifestacija, u kojoj dijete pliva u bazenu, koji je potpuno ispunjen praznim plastičnim flašama. Ovakvo stanje je, bez ikakve manifestacije, već dugo u nekim vodama na svijetu.

U Pyoeongtaeku, u Južnoj Koreji, održana je ceremonija obilježavanja 75. godišnjice Američke vojske. Američki vojnik je tokom ceremonije dozvolio jednom malom dječaku da se zabavi sa njegovim mitraljezom M249, te da na glavu stavi njegov šljem.

E sad o nekim glupim takmičenjima, koja koliko god bila glupa, ipak se održavaju iz godine u godinu. Jedno od njih je i “Bed Race”, Trka kreveta, koja se održava u Knaresboroughu u Velikoj Britaniji. Učesnici, noseći krevet, imaju zadatak da pređu preko rijeke Nidd. Ova jedinstvena trka održava se svake druge subote u junu, svake godine, počevši od 1966. godine. I što je još interesantnije, trka se zadnjih decenije i godine proširila po cijelom svijetu.

Na slici se vidi kruzer “MSC Magnifica”, kako lagano plovi kanalom Laguna, u Veneciji. Hiljade ljudi su 8. juna izišli na ulice zahtijevajući da se praksa uplovljavanja velikih brodova u venecijanske kanale odmah prekine. Jedan od razloga je i nesreća, koja se nedavno desila, kada je jedan ovako veliki kruzer zgnječio jedan mali turistički brod.

Franch Open je završen. Pobjednik Rafael Nadal, branilacc titule, i dvanaestostruki pobjednik ovog teniskog turnira. Pred samo ovogodišnje finale, u kome je pobijedio Austrijanca Dominic Thiema. Španac se zagrijavao, a kasnije je i suvereno pobijedio.

U Schwäbisch Hallu u Baden-Württembergu, Njemčka, održava se Festival kuhanja i fontana, na kome više od 500 glumaca izvodi mješavinu srednjevjekovnih običaja i muzike. Tom prilikom se, kao na slici, inscenira srednjevjekovna tortura mučenja, pri čemu se okrivljeni stavlja na stub srama.

Jedna šareno kostimirana plesna grupa učestvije na “Karnevalu kulture” u Berlinu. Za učešće su bile prijavljene 74 grupe sa oko 4.400 učesnika. Među grupama, pored plesnih i muzičkih ansambala, nalazilo se i desetak grupa posvećenih političkim pitanjima, kao što su ekologija, prava žena i izbjeglička politika.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)