Krizno vijeće Aluminija: Pokretanje ugašene proizvodnje u tri etape

U nastavku rada svojevrsnog kriznog vijeća Aluminija d.d. Mostar, uz predstavnike Uprave, Nadzornoga odbora i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, i danas je učestvovao predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, saopšteno je iz Aluminija..

U ponedeljak su detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u Aluminiju, koje bi išlo u tri etape, počevši s Livnicom, preko Anoda, do Elektrolize.

Prvi dan bio je usmjeren na Livnicu koja je, uslovno rečeno, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda.

Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je nužno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do finansijskih, što ne će biti moguće bez konkretnoga angažmana svih suvlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH.

Radna grupa predana je postavljenom zadatku, a to je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radničke populacije. Na tomu je tragu i danas posebno bilo govora o sudbini Aluminijevih radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktuelne situacije.

Pokrenut je niz aktivnosti, u prvom redu ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnog razumijevanja za kreditne i druge obaveze koje uposlenici Aluminija imaju. Bitno je, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 porodica, postići najveću moguću relaksaciju na tom planu, stroji na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)