Okrutnost izbjeglištva: Otac i kćerka se utopili u Rio Grande

Fotografija pokazuje svu okrutnost izbjeglištva i protjerivanja širom svijeta. U Mexicu su se pred očima supruge i majke, u rijeci Rio Grande, utopili njena dvogodišnja kćerka i muž, tokom njihovog bijega u SAD. Slika podsjeća na šokantnu sliku iz 2015. godine, kada se pred obalom Grčke utopio dvogodišnji sirijski dječak Aylan.

Prema izvještaju medija iz Mexica, na slici se nalaze Oscar Alberto Martinez Ramirez i njegova 23. mjesečna kćerka. Oni su se utopili dok su pokušavali da pređu preko rijeke Rio Grande u saveznoj državi Texas, u SAD.

Fotografiju je prvi objavio časopis „La Jornada“.  Kako piše ovaj medij, otac je prvo sa kćekom prešao preko rijeke, ostavio je na drugoj strani, a onda pošao da se vrati po suprugu. U tom momentu je kćerka skočila u vodu.  U pokušaju da je spasi, utopili su se oboje. Nakon pretrage rijeke, tijela su pronađena oko 500 metara nizvodno.

Fotografija je svjedočanstvo izbjegličke stvarnosti u svijetu danas, kada se oko 70 miliona ljudi nalazi u bijegu. Samo tokom 2018. godine, na jugozapadnoj granici SAD zabilježena su 283 smrtna slučaja

(LVZ)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)