Predložen pritvor za Alena Hrvatovića, krijumčara oružja i vojne opreme

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog Alena Hrvatovića, rođenog 1979. godine u Tuzli, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za međunarodno krijumčarnje veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja i municije i vojne opreme, koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu Holandije, a otkrivena je i zaplijenjena u Dresdenu, na području SR Njemačke. Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju sa partnerskim agencijama SR Njemačke.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. točke b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogao počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)