Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je pretežno oblačno na jugu i istoku Hercegovine. U ostatku zemlje je malo do umjereno naoblačenje. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Ivan Sedlo 12, Sokolac 13, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 14, Banja Luka, Bihać, Bugojno, Prijedor, Tuzla, Zenica i Zvornik 15, Doboj 16, Bijeljina i Livno 18, Brčko 19, Gradačac i Grude 20, Trebinje 21, Široki Brijeg 22, Neum 23, Mostar i Stolac 24 stepena.

Danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Prolazno više oblačnosti na jugu i istoku Hercegovine.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 27, na jugu do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Većina populacije biće boljeg raspoloženja, a osobe osjetljive na promjene neće imati jačih tegoba.

Nakon svježije noći i jutra, izraženije u unutrašnjosti zemlje, sa odmicanjem dana će otopliti i biće ugodnije.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljne vremenske prilike i umjerena frekvencija vozila karakterišu jutros saobraćajnu situaciju u BIH. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dužu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), zbog čega se kroz tunel ide jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Naizmjenično-jednom trakom saobraća se i na dionicama M-1.8 Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) i u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim radovima, a izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Vozače savjetujemo da se na vrijeme informišu o stanju na graničnim prelazima, kako bi izbjegli duga zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)