Dvojica srpskih terotorijalaca osumnjičena za miniranje crkve u Cetingradu 1991. godine

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Cetingradu (u Hrvatskoj) 1991. godine osumnjičena su dvojica srpskih “teritorijalaca”, koji su u vrijeme rata i okupacije 1991. godine minirali crkvu kao objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom, saopštila je u srijedu karlovačka policija.

Osumnjičenici su muškarci stari 54 i 47 godina, za kojima je raspisana potjernica. Rezultat je to kriminalističkog istraživanja Policijske uprave karlovačke u saradnji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Rijeci o ratnim zbivanjima u Cetingradu, iz koga je bilo protjerano stanovništvo hrvatske nacionalnosti, prenosi Hina.

Policija 54. godišnjaka sumnjiči da je kao komandant jednog od diverzantskih vodova štaba teritorijalne odbrane 1991. godine u Cetingradu, za vrijeme oružane agresije JNA i naoružanih paravojnih snaga na Hrvatsku, neposredno nakon zauzimanja mjesta, protivno odredbama Ženevske konvencije “izdao naredbu 47. godišnjaku, kao komandantu inženjerijske grupe u sastavu njegova diverzantskog voda, da minira i sruši Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Cetingradu, što je on, zajedno sa članovima svoje inženjerijske grupe, i učinio“.

Županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci proslijeđen je poseban izvještaj, a za osumnjičenim osobama, obzirom da su nedostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, raspisana je potjernica, saopštila je policija.

(Fena)