Sastanak o preporukama za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sa svojim saradnicima i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine, održala je sastanak sa predstavnicima Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine Suda BiH.

Sastanak spada u redovne aktivnosti u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, a na sastancima se razgovara o praktičnim pitanjima koja su bitna za efikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina i prevazilaženje poteškoća koje se pojave u praksi.

Na sastanku je razgovarano i o preporukama datim nakon sastanka sa glavnim tužiocem pri MRMKS, g Serge Brammertzom, a koje se odnose na ubrzanje procesuiranja predmeta ratnih zločina, te održavanje visokih pravosudnih standarda u procesuiranju predmeta.

Takođe, jedna od tema sastanka odnosila se na ustupanje predmeta ratnih zločina na procesuiranje pravosudnim institucijama u susjednim zemljama, u slučajevima gdje su optužnice potvrđene, a optuženi nedostupni pravosuđu BiH, a posebno u optužnicama koje su podignute u predmetima Kategorije II koji su proslijeđeni iz MKSJ, uz koordinaciju i nadzor ureda tužioca pri MKSJ/MRMKS.

Ovo pitanje izuzetno je važno, zbog postojanja više desetina predmeta u kojima su podignute optužnice, a optuženi se nalaze u susjednim zemljama, a riješavanje navedene situacije izuzetno je bitno u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u regionu.

Sastanci dužnosnika Tužilaštva BiH i Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine održavaju se kontinuirano, s ciljem ubrzavanja rada na predmetima ratnih zločina i bolje efikasnosti pravosudnih institucija u ovoj oblasti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)